SUP ture i Øhavet


Et af de bedste steder til øhop og SUP ture er farvandet syd for Fyn med det eksotisk klingende navn Det Sydfynske Øhav. De mange små øer og holme er med til at give øhavet sin særlige karakter og hver især byder de på masser af smuk og varieret natur.

____________________



Det Sydfynske Øhav er med sine mange forskelligartede øer som skabt til at udforske på sit paddleboard. Tæller man samtlige øer og holme, der stikker op ad det lave vand i øhavet ender man på 55.


Det betyder næsten uendelige muligheder for ø-padle ture. Både de korte dagsture langs kysten eller til øerne, men også længere ø-hop ekspeditioner med overnatninger undervejs. Flere af øerne er ikke længere fra fastlandet, end at de kan padles til og rundt om. Der er også gode chancer for at se både marsvin og sæler - og måske du også er heldig at hilse på delfinen, der de sidste par år har boltret sig i Svendborg Sund.



Øhop Skarø, Drejø og Hjortø


Skarø er en lille ø perle i Det Sydfynske Øhav, som i den grad er en SUP tur værd. Skarø er ø-idyl, stråtækte huse, vilde harer og den smagfulde Skarø Is. Turen rundt om Skarø kan starte flere steder, men det korteste kryds er fra Vornæs på Tåsinge. Derfra er der omkring 2,5 kilometer til øen, og yderligere 8 kilometer rundt om. Skarø er sydfynsk idyl med stråtækte huse, gadekær, markveje og vilde harer. Øen har 26 beboere.

Skarø er ganske vist en lille ø, mengemmer påstore smagsoplevelser. På øen finder du bådeCafé Sommersild ogSkarø Is. Sommersild ligger blot et parhundrede meter fra havnen og tilbyderet væld af øens hjemmelavede specialiteter.Lidt længere nede af vejenligger Skarø Is, der både er iscafé og købmand. Iiscaféen kan man smage alle deres forskelligeisvarianter.


Hvis du har flere dage, kan du kombinere din tur med ø-hop til de to hyggelige øer Drejø og Hjortø. Der er fine shelterpladser på alle tre øer. Drejø erkendt for sin smukke natur og rolige atmosfære. Øen er 4 km lang og 2 km bred, og den har en befolkning på ca. 80 fastboende. På øener der købmand, kirke, kro, shelterplads, café og en del gårdbutikker med lokalt producerede varer.


Hjortø er den mindste af de tre øer, og ogsåen af de mindste beboede øer i Danmark med blot fem beboere.Der er hverken købmand eller spisesteder, så her skal man huske at medbringe hvad man skal bruge.På havnen findes et fint lille museum med øens historie. Det er også ved havnen, at øensshelters ligger.Isommerhalvåret er der mulighed for toilet, bad, drikkevand, samt mulighed for at få opladt sin mobiltelefon.


Den vestlige del af øen (Halen) er, sammen med de to små holme Danmark og Vibeholm, naturområder med mange fugle. Derfor er det område fredet i perioden fra 1. marts til 15. juli pga. ynglefuglene.

Små ubeboede ø-perler


Svelmø og Kidholm er to af de helt små øer i Øhavet. Begge øer ligger tæt på kysten sydøst for Faaborg, og byder på et rigt fugleliv og smuk natur. Øerne har ingen fastboende, så hvis du søger en stor naturoplevelse og en ’en øde ø fornemmelse’ er denne SUP tur rundt om øen fantastisk.


Svelmø består egentlig af to mindre øer, Store Svelmø og Lille Svelmø, men er med tiden blevet forbundet af naturlige strandvolde. Den lille og smalle ø Kidholm ligger lidt syd for Nab på Fyn, en lille kilometer vest for Svelmø. Turen rundt om de to små øer kan kombineres med en tur til den lidt større Avernakø, som ligger omkring 2,5 kilometer fra den sydlige ende af Svelmø.


Iholm Ø i Svendborg Sund


Iholm Ø i det sydlige Svendborg Sund er en oplagt tur fra Øhavets hovedstad Svendborg. Der er ingen fastboende på den skovbevoksede ø, kun et sommerhus og en lille bro. Iholm Ø er en vaskeægte skatteø. På øen fandt man nemlig i 1853 en af nordens største sølvskatte bestående af arabiske mønter, smykker og sølv.


Historien fortæller, at skatten ved et tilfælde blev fundet, da en muldvarp havde fået skubbet et par sølvmønter op til overfladen. Hvem der gravede skatten ned er der dog ingen der ved, men udefra mønternes alder menes skatten at være fra omkring vikingetiden. Øen er privatejet, men du må gerne nyde din medbragte kaffe eller madpakke i vandkanten.


Geopark Det Sydfynske Øhav er et af verdens største oversvømmede istidslandskaber. Det er de højeste bakketoppe, der stikker op af vandet og som altså udgør alle øerne. Smut forbi geoparkens besøgscentre på Langeland og på Øhavsmuseet i Faaborg, hvis du vil lære mere om den unikke geologi, natur- og kulturarv, der findes i Øhavet.

Delfinen Delle i Svendborg Havn.