Hvad er SUP surfing?

SUP-surfing handler om, at man fanger bølgerne og rider på dem ind mod kysten på et SUP-board, på lige fod med almindelig surf. Forskellen på de to former for surf er, at man ved SUP-surfing skaber fremdriften med padlen stående på boardet og ikke med håndflader og arme liggende på boardet som ved almindelig surfing.

Gode spots til SUP surfing i Danmark

Stand Up paddle behøver ikke kun at foregå på fladt vand. Det kan også dyrkes i bølger. SUP-surfing handler om, at fange bølgerne og ride på dem ind mod kysten som almindelig surf, bare på sit SUP-board. Der er flere velegnede lokaliteter i Danmark, blandt andet nordkysten af Sjælland, Rødvig og selvfølgelig ved den jyske vestkyst ved Nørre Vorupør, Klitmøller, Hanstholm, Hvide Sande og Løkken. 


SUP surfing ved Vesterhavet

Det helt særlige ved Vesterhavet er mulighederne for SUP-surfing. Det er der rig mulighed for mange steder, typisk i de områder hvor der også bølge surfes. 


På Westwinds hjemmeside findes en rigtig god spot-guide til de jyske lokationer. Den kan sagtens bruges som guide til gode SUP-surfing spots også. Den finder du her.


Cold Hawaii med Klitmøller som hovedby startede surf-eventyret på vestkysten tilbage i 1980’erne. Her er surferstemning med caféer, surfskoler, surfkonkurrencer, VM i windsurfing og mange surfere, der benytter områdets overflod af bølger og vind på alle tider af året. Surfspots findes mange steder langs kysten, og udover Cold Hawaii er der også gode, og måske lidt mere begyndervenlige surfspots både syd og nord for Klitmøller.


I Løkken er det Skagerraks brusende bølger, der slår ind på kysten og skaber ideelle bølger til surf og SUP-surfing, og i fisker- og surfer byen Hvide Sande er der også ideelle forhold til både surf og SUP-surfing. Hvis bølgerne bliver for vilde, er den bagvedliggende Ringkøbing Fjord ideel til SUP ture. Løkken - North Shore Surf


Stranden, molen og bølgerne har de seneste år udviklet sig til at være Løkkens hovedattraktion, og med surfeventyret er Løkken gået fra at være en by, der havde åbent fire måneder om året til at være en by, hvor der også sker noget uden for højsæsonen. Løkken er blevet et surfmødested, hvor vandsportsudøvere, turister, skoler og foreninger kan prøve kræfter med surf og SUP. På nordsiden af molen holder surferne til, da det som oftest er der, de gode bølger er. De lave sandbanker og molen, der peger imod nordvest og skaber læ, giver gode bløde bølger og suveræne forhold for både begyndere og øvede surfere og SUP-surfere.


Havet ved Løkken Læmole er et rigtig godt begyndersted, hvis man vil prøve kræfter med Vesterhavets bølger på et SUP-board. Hos North Shore Surf kan man leje SUP-boards til formålet, og de tilbyder også undervisning i SUP-surfing.

Man kan booke et to timers introduktionskursus, hvor man lærer det grundlæggende og får gode tips til, hvordan man skal stå på boardet, og hvordan man fanger bølgerne.


Hvis du er nybegynder, kan det helt sikkert anbefales at tage et kursus, så du ved, hvad du laver, når du  er ude på vandet. Instruktørerne hos North Shore Surf er dedikerede og dygtige, og efter et par timer i vandet med en instruktør har du en meget bedre forståelse for timingen, hvornår bølgen er tilpas stejl, og hvordan du skal positionere sig for at komme med bølgen.


Det er ikke ensbetydende med, at det er nemt, for det hele foregår samtidig med, at du skal holde balancen på boardet. For at mestre det kræver det, at man er ude mange gange, men et kursus er et godt udgangspunkt at øve videre fra.  På North Shore Surfs hjemmeside kan du se hvornår de tilbyder undervisning og hvad det koster at leje udstyr. 


Løkken, Vesterhavet. Undervisning i SUP-surfing - North Shore Surf

SUP surfing på Sjælland

Både Sjællands nordkyst og østkysten ved Rødvig byder på flere gode spots, hvor der kan SUP-surfes, når forholdene tillader det. Det kræver dog den rigtige vindretning og styrke, før bølgerne for alvor rejser sig de steder, og der kan være stor forskel på forholdene på de enkelte spots, da bølgerne opstår tæt på kysten, i modsætning til Vesterhavet.


Farvandene rundt om Sjælland er ikke store nok til, at der kan skabes bølger langt ude til havs, så både på nordkysten og ved Rødvig er man afhængig af vinden, og derfor vil man som oftest også skulle surfe i pålandsvind.


Hornbæk, sandstranden på østsiden af havnen

SUP surfing - Nordsjælland

Den nordsjællandske kyst byder på meget forskellige forhold, som passer til alle niveauer fra nybegynder til erfaren og tiltrækker mange forskelligere slags surfere fra wind- og kitesurfere til bølge- og SUP-surfere.


I Hornbæk er det særligt sandstranden på østsiden af havnen, der er et godt begyndersted til SUP-surfing. For at skabe bølger ved Hornbæk skal vinden optimalt stå i vest eller nordvest og helst gerne have stået på nogle timer, så bølgerne opbygges hele vejen ned fra Norge langs den svenske kyst.


I Ålsgårde er det ved Langebro ud for Surf- og Sejlklubben, og i Gilleleje er det området øst for stenmolen, der egner sig godt til begynder-SUP-surf. På strækningen mellem Rågeleje og Smidstrup Strand kan der være gode bølger ved Havstokken, og til tider kan man også være heldig med begynderbølger ved Trekanten i Hundested.


På Facebookgrupperne Hornbæk Surf Club og Surf i Hornbæk kan man trække på de lokale surfere, hvis man er i tvivl om vind- og bølgeudsigterne på de forskellige spots og hos SUPspot, som ligger tæt ved Hornbæk Strand, kan man leje boards, booke undervisning og ligeledes få gode fif til hvilke spots, der er velegnede i den aktuelle vindretning. 

SUP surfing - Sydsjælland

Når vinden er i øst eller sydøst, kan man være heldig at finde gode begynderbølger på Sjællands østkyst ved Rødvig for foden af Stevns Klint. Sydsjællands surfermekka byder på surfspots for både begyndere og erfarne surfere og SUP-surfere. Det mest optimale begynder ved stranden syd for havnen, hvor der er sandbund hele vejen ind til stranden, og hvor bølgerne sjældent bliver rigtig store.


Stranden nord for havnen og området ud for Flinteovnen på Christiansø, er også gode surfspots, men begge steder skal man være opmærksom på sten i vandet. For de erfarne surfere er det bølgerne ud for Boesdal kalkbrud, der trækker, når forholdene byder sig. 


Den lokale SUP- og surfklub, LimeLight BoardSport Club, holder til med klubhus og grejcontainer ved sydstranden. Klubben har en bred vifte af vandsportsaktiviteter; SUP-, surf-, kite- og windsurfing, men også foiling og wingfoil. I Limelight Club Today-gruppen på Facebook kan man følge med i aktiviteter og bølgeopdateringer. Har man brug for at leje våddragt, vest og SUP-boards, både til ture og til SUP-surfing, er det muligt hos LimeLight Watersport, som også tilbyder undervisning.