Langs kysten og på søer og åer - året rundt


SUP ture er den perfekte måde til at opleve Danmark på og til at udforske vandkantens skjulte hemmeligheder. På dit board kan du komme steder hen, som ellers ikke er tilgængelige, og det er en unik mulighed for at opleve naturen, kulturen og historien fra en anden side, end den du plejer - fra vandsiden.SUP rummer et væld af muligheder og kan udøves stort set alle steder, hvor der er vand, i havnebassiner, i kanaler, på søer, åer og fjorde, og langs strand og kyst. Det kan udøves på fladt vand, i bølger og sågar også på brusende floder. Man styrer selv farten og intensiteten og bestemmer selv, hvordan man vil bruge boardet. SUP som aktivitet er, hvad du selv gør det til, og det findes derfor i mange forskellige afskygninger og former, fra SUP-ture, konkurrencer og sjov i bølger til hård fysisk træning, SUP-yoga og lange SUP-ekspeditioner med overnatninger undervejs.


SUP ture kan være rolige ture i vindstille vejr eller længere ture i bølger og mere vind, hvor du også udfordres på fysik og balance.


På dine SUP-ture kan du opleve bakkede istidslandskaber, idylliske småøer, storslåede kridtklinter og klippegrotter til historiske seværdigheder, kystbyer, vandkantscafeer og måske være heldig at se sæler eller marsvin.  


SUP ture kan være kortere meditative solnedgangs-ture eller morgenkaffe-ture, men det kan også være lange eventyr-ture på dit board med kulturelle oplevelser, historie og byliv eller ud på åbent vand, hvor der kun er natur, så langt øjet rækker.SUP ture året rundt

SUP ture kan du tage på året rundt, sommer som vinter. Det danske klima er altid garant for varierende SUP-oplevelser, og fra dit board kan du nyde årstidernes skiften på helt tæt hold. Hver årstid har sin charme og hver sine udfordringer, men med det rigtige udstyr bliver en tur på vandet til en god oplevelse i næsten al slags vejr.


Tryggevælde Å en kold efterårsmorgen. 

Vandet giver en særlig ro

Udover at give mulighed for at opleve naturen fra et andet perspektiv end det du er vant til, giver SUP ture og nærkontakten med vandet også mulighed for at være i naturen på en anden måde. Skift fra fast jord til vand under sig betyder, at man mærker bølgernes vuggen, vandets kræfter og naturens storhed på en anden måde end ved aktiviteter på land. Naturen har en afstressende effekt, og især vandet giver en særlig ro. 


En smuk sensommer aften på Præstø Fjord.

Bevægelse og fællesskab på vandet


SUP som aktivitet har bred appel og kan deles og samle på tværs af generationer og give gode oplevelser for alle - øvede som uøvede og unge som ældre. Flere og flere danskere tager da også SUP-sporten til sig, da det er en god begyndervenlig vandsport som både er en sjov og udfordrende måde at bevæge sig og være i naturen på, og relativt let at gå til og lære.


Det kræver lidt øvelse at blive god og mestre teknikken og balancen på boardet, men de fleste kan rimelig hurtigt lære de mest basale teknikker og komme i gang. Hvis du er helt nybegynder, kan du med fordel tage et kursus eller melde dig ind i en SUP-klub for at få en introduktion samt lære om sikkerhed på vandet og teknikker, som gør det sjovere og lettere at bevæge sig ud på vandet. Den korrekte teknik er vigtig, så du ikke får unødigt ondt eller overbelastes. Man skal helst ikke bruge armene og skuldrene for meget, men mere kernemuskulaturen og trække kroppen frem mod padlen. I starten er det vigtigt at vælge steder at træne, hvor du ikke kan drive til havs. I det hele taget er det en fordel i starten at vælge de vindstille dage, da strøm, bølger og vind gør boardet sværere at styre og sværere at holde balancen på. De fleste SUP-klubber har udstyr, man kan låne og benytte sig af som medlem. Ydermere vægtes det sociale element højt i mange klubber, og man kan derfor få et socialt fællesskab med andre, som også interesserer sig for SUP, samt nogle at tage på ture med. 


Tager man sit SUP-board med på tur rundt i Danmark til steder, man ikke kender så godt, kan man med fordel tage kontakt til den lokale SUP-klub i det område, man vil besøge. Både for at få tips og gode anbefalinger til området og også for at have nogle at tage på SUP-tur sammen med som har lokalkendskab til området og vandet. Man kan også opsøge SUP-netværk på Facebook eller andre sociale medier. Der kan man møde andre at tage på ture med og samtidig få en masse gode tips og tricks og forslag til SUP-ture. Der er de seneste år kommet flere Facebook-grupper som SUP Forum, SUP Danmark, Fællesskab SUP Paddleboard og rigtig mange lokale SUP Facebook-grupper.

Svendborg Sund på Sydfyn. 

Funktionel træning af hele kroppen

SUP er god funktionel træning af hele kroppen, hvor både muskler, balance og kondition kan blive udfordret. De små rolige morgenkaffe-ture giver ikke så meget mere end  lidt træning af overkrop og arme, men hvis du øger tempoet og længden på dine SUP-ture og måske padler ud i lidt bølger og vind, kan du også træne dine kernemuskelgrupper, ben og baller samt få pulsen op. Ud over de fysiske gevinster er SUP også fantastisk for din mentale sundhed.


Naturen og vandet kan give pauser fra hverdagen, enten alene for at nyde roen eller sammen med andre, hvor hygge og det sociale fællesskab også er i fokus.