Oplevelsesrige SUP eventyr rundt i Danmark


Sommeren og de lange, lyse nætter er over os, og hvad er mere optimalt end at tage på SUP-eventyr. Mulighederne er mange, for vand og smuk natur findes der heldigvis rigtig meget af. Danmark er omgivet af vand, fjorde og vige. Her er søer og åer, og aldrig langt til vandet. Det giver uanede muligheder for gode oplevelser rundt i vandkanten og for at udforske naturen og alle de herligheder, den rummer.


Danmark har så meget mere at byde på til lands og til vands, end de fleste af os går og tror. Selv om Danmark er et lille land, rummer selv den mindste plet på danmarkskortet ofte store SUP-oplevelser. SUP er en optimal måde at komme ud i den danske natur og til at opleve landet fra et andet perspektiv end den vante – nemlig fra vandsiden.


Så hvorfor ikke kombinere din passion for SUP med alle de enestående naturoplevelser, der bare venter på at blive udforsket. Sæt kurs mod horisonten og nyd sommeren på vandet og i vandkanten.



Mangler du inspiration til SUP ture i din sommerferie får du 6 gode bud på fantastiske SUP oplevelser
du kan begive dig ud på denne sommer. 


Du kan læse hele artiklen på outdoor365.dk her 

1. Opleve Møns klint i al dens pragt fra vandsiden


En SUP-tur på det østlige Møn byder på enestående natur. De hvide klinter og det turkisgrønne hav er virkelig en helt speciel SUP-oplevelse som du ikke kan få andre steder i Danmark.


Når du padler langs den store klint er det nemt at føle sig som en ganske lille brik i naturens store spil og klinten er, hvis muligt, endnu smukkere set fra vandsiden. Den gigantiske stejle hvide klint er imponerende, og så fortæller den en helt unik og spændende historie om skabelsen af Danmark. En historie der går millioner af år tilbage, og både indeholder kridt dannet af resterne fra millioner af mikroskopiske alger og andre havdyrs skeletter og store ismasser med enorme kræfter. Måske du også er heldig at spotte vandrefalken – verdens hurtigste dyr – som lever og yngler på klinten.


I bogen Danmark rundt i vandkanten finder du inspiration til 6 SUP-ture på den østlige del af Sydsjælland og Møn, inklusiv de to ikoniske klinter, Stevns Klint og Møns Klint.

2. Kombinere din SUP ferie i Danmark med ø-livet. 


Vi har et utal af idylliske småøer i Danmark som emmer af feriestemning og byder på fantastiske SUP-oplevelser. Faktisk findes der over 400 navngivne øer i Danmark. Heraf er 72 beboede. 


Det Sydfynske Øhav er navnet på det lavvandede farvand syd for Fyn. Her finder du ikke mindre end 55 øer, småøer og holme, så området byder på næsten uendelige muligheder for SUP og ø-ferie.


Søfartsøen Ærø er en af dem og det er ikke uden grund at øens motto er “Alt er vand ved siden af Ærø”. Der er nemlig masser af vand og skønne SUP-ture. Både langs øens smukke kyststrækning og til de mindre øer, Halmø, Lilleø, Dejrø og Langholm ud for Ærøs kyst.


På dine SUP-ture kan du opleve betagende landskaber, smukke badehuse, hyggelige havne og indsnuse øens søfartshistorie og det hyggelige ø-liv.  Søfart har altid haft en stor betydning og gennem århundreder præget livet på øen. Især havnebyerne Ærøskøbing og Marstal byder på mange smukke gamle træskibe. Ærø er en af de største øer i Det Sydfynske Øhav og danner den sydlige grænse i Det Sydfynske Øhav.


I bogen Danmark rundt i vandkanten kan du få inspiration til 3 SUP-ture på Ærø, den ene med en overnatning i shelter i vandkanten.


3. Klippeøen i Østersøen


Den ligger der helt mod øst, langt fra det øvrige Danmark. Øen med den karakteristiske klippekyst og de mange solskinstimer.

På mange måder er Bornholm nok den del af Danmark, der adskiller sig mest fra resten af landet. Landskabet, naturen, dyre- og plantelivet er anderledes. Selv klimaet er noget andet her midt ude i Østersøen. Foråret kommer senere og er koldere, men til gengæld er eftersommeren længere og varmere.


Med 140 km varieret kyststrækning har Bornholm en masse at byde på når det kommer til SUP- ture. Fra de flade områder med de bølgende bakker, de lange sandstrande og de grønne marker i den sydlige ende af Bornholm til det rå klippelandskab med de dramatiske klippeformationer, grotter og sprækkedale i den nordlige ende.


Helligdomsklipperne og Gudhjem

En SUP-tur ved Helligdomsklipperne byder på spektakulær natur. Klipperne ligger på den nordøstlige side i det område, der kaldes Helligdommen, mellem Tejn og Gudhjem, og er nok de bedst kendte af alle Bornholms mange klippeformationer. Man kan besøge dem fra landsiden og komme ind i den lange smalle grotte, Den Sorte Gryde, men man kan også tage en SUP-tur langs klipperne og nyde det hele fra vandsiden. Her har naturens kræfter gennem mange tusinde år været på spil og har på imponerende vis skabt stejle klippevægge, skarpe skær, kløfter og grotter i landskabet.

Det er utrolig smukt at padle langs kysten, og fra vandsiden har man det bedste overblik over de mange forskellige klippeformationer og mulighed for at komme ind i de små grotter, som kun kan besøges fra vandsiden. Hvis man har været ved klipperne før og set dem fra landsiden, er det nyt og spændende at se det hele fra en ny vinkel.


Hammershus og Den Våde Ovn 

I klippehulen Den Våde Ovn ved Hammershus kan man på sit board komme helt ind i den 70 meter dybe og ganske smalle grotte. Der er næsten ingen lyde udefra, der trænger helt ind i bunden af grotten, så det eneste, man hører, er vand, der drypper fra klippeloftet og bølgerne, der slår ind mod grottens sider. En våd ovn er en klippehule, hvor bunden ligger under havets overflade, og det derfor kun er muligt at komme derind sejlende eller padlende. En tør ovn er derimod uden vand. Våde og tørre ovne findes på begge sider af den nordbornholmske kyst.


Læs mere om klipper og grotter på Bornholm og få en guide til SUP-turene ved Helligdomsklipperne og Hammershus i bogen Danmark rundt i vandkanten. 


Opalsøen

Opalsøen ved Hammerknuden, helt på Bornholms nordlige spids, byder på en enestående SUP-oplevelse. Den blågrønne ferskvandssø er omkranset af stejle klippesider og ligner ikke noget, man kan finde andre steder i Danmark. På de blæsende dage er en SUP-tur på Opalsøen oplagt, da den er godt beskyttet af de høje stejle klipper lidt væk fra kysten.


Det store fredede naturområde Hammerknuden er en kæmpe rundklippe af granit formet af gletsjerne under den seneste istid. Den hæver sig højt over Østersøen og er skilt fra resten af Bornholm ved en sprækkedal. Opalsøen er et gammelt granitbrud, Hammerbruddet, som var aktivt fra 1880’erne og frem til 1971, hvor Hammerknuden blev fredet, og granitbrydningen blev indstillet. Naturen har taget over, og med tiden har regnvand fyldt det store brud op og skabt den smukke sø.

4. Dark sky SUP – en magisk stjerne oplevelse


Stjernehimlen er ekstra smuk, når himlen ikke forurenes af en masse kunstigt lys. Der findes flere steder rundt om i Danmark, hvor lysforureningen er minimal, og hvor man kan lægge sig på boardet og studere den uspolerede stjernehimmel. Når det er bælgmørkt bliver Mælkevejen og de tusindvis af stjerner der lyser på nattehimlen helt tydelige og klare, hvilket giver de allerbedste muligheder for en magisk stjerne oplevelse.


Møn og Nyord er det eneste sted i Danmark, der officielt er udnævnt som en Dark Sky Park. En Dark Sky Park er et område, hvor nattemørket er beskyttet mod menneskeskabt lysforurening, hvilket giver de allerbedste muligheder for en magisk stjerne oplevelse – en Dark Sky SUP-tur under den imponerende nattehimmel. Der findes dog flere steder rundt om i Danmark, hvor lysforureningen er minimal.. Blandt andet ved kysten langs Vesterhavet, den nordlige del af Bornholm ved Hammershus og på øerne i Det Sydfynske Øhav. Også øerne Anholt, Samsø og Mandø er nogle af de mørkeste steder i Danmark.


Morild i sensommeren 

I sensommeren kan man være også heldig at opleve et glimtende lyshav på en aften-SUP-tur. Det er det særlige naturfænomen morild, der får havet til at lyse og glimte i mørket. Morild opstår, når en særlig algetype udsender sit blålige lysglimt. Det sker typisk, når algerne bliver stressede, og lysglimtet aktiveres af bevægelser i vandet, f.eks. hvis man fører sin padle gennem vandoverfladen. Algerne forekommer i havet året rundt, men jo varmere vandet er, jo hurtigere formerer de sig. En vandtemperatur på 18-19 grader giver de bedste betingelser for algerne, og de kan hurtigt blive så mange, at de kan dække havoverfla­den over et større område. Jo flere de er, jo vildere bliver lysshowet. Algerne er hverken giftige eller farlige, så man kan også sagtens tage sig en svømmetur i det lysende hav. 

5. SUP-surfing på Vesterhavets bølger


SUP behøver ikke kun at foregå på fladt vand. Det kan også dyrkes i bølger eller sågar på brusende floder. Lige de brusende floder skal man dog til udlandet for at finde. Men bølger har vi heldigvis også i Danmark. SUP-surfing handler om, at fange bølgerne og ride på dem ind mod kysten som almindelig surf, bare på sit SUP-board.


For de fleste kræver det øvelse og en del timer i bølgerne, før man fanger den første bølge. Hvis du aldrig har prøvet SUP-surfing kan det anbefales at tage et kursus, så du lærer det grundlæggende og får et godt udgangspunkt at øve videre på. Vil du ud at surfe på bølger, er det også vigtigt at have styr på surf-etiketten, også kaldet Surfers Code of Conduct, så alle i vandet får en god og sikker oplevelse.


I bogen kan du læse mere om muligheder for SUP-surfing – både ved Løkken på Vestkysten, og hvor på Sjælland der kan SUP-surfes, når vejrforholdene tillader det.

6. En SUP-tur med overnatning undervejs


Det er oplagt at kombinere sine SUP-ture med overnatninger. Det giver mulighed for længere ture og kobler SUP med backpacking, camping og friluftsliv. SUP-ekspeditioner, SUP-adventure, SUP-camping, eller hvad man vil kalde det, er en sjov og anderledes måde at bruge sit board på. Det giver et ekstra element til oplevelsen, og det er fantastisk at falde i søvn til lyden af vandet.


Man kan overnatte primitivt i shelter eller på stranden (dog ikke i telt – det er nemlig ikke tilladt), men man kan også overnatte mere luksuriøst på overnatningssteder i vandkanten. Mange steder rundt i Danmark findes der kystnære shelters man kan benytte sig af, hvis man gerne vil på de længere SUP-ture med overnatninger undervejs.


Guidebog - Danmark rundt i vandkanten

Få inspiration til endnu flere SUP-ture og skønne SUP-oplevelse at fylde din sommerferie med i bogen Danmark rundt i vandkanten. Blandt andet på de Københavnske kanaler, den Sydfynske kyst og Øhavet, Gudenåen og Silkeborgsøerne, Vesterhavet og de Vestjyske fjorde, den Nordsjællandske kyst, SUP-surfing i Løkken og mange flere. Læs mere her